POPxRA*W – In het hol van de leeuw

De komende dagen worden jullie op de hoogte gehouden van alles er in Cannes afspeelt door de jongens en meisjes van RA*W die dagelijks hun bevindingen met jullie delen. Deze keer geeft Romy van der Linden (Brand Engagement Manager bij Albert Heijn) haar kijkje op haar tijd in Cannes.

Vorig jaar ben ik met RA*W Advertisers voor het eerst naar het Cannes Lions Festival of Creativity gegaan. Ik kwam voor het eerst in het Palais, bezocht seminars & workshops en dompelde me onder in alle inspiratie die het festival te bieden heeft. Ik had toen net mijn eerste stappen in de bureauwereld gezet en eenmaal terug in Nederland had ik dan ook één doel voor ogen: met mijn bureau beter, spannender, creatiever en vooral innoverend werk te maken. Fast forward een jaar later. Afgelopen zaterdag zette ik weer voet op Boulevard de la Croisette en werk ik inmiddels als marketeer voor een retailer. Een beslissing gedreven vanuit nieuwsgierigheid, niet als bewuste stap weg van bureaus. Maar de eerste paar seminars voelde toch alsof ik me in het hol van de leeuw bevond. Er werd gepraat over “The work we make for our clients” en “The relationship we have with our clients”. En ik werd niet langer aangesproken met ‘we’ maar was het lijdend voorwerp geworden.

Romy POPxRAW

De relatie tussen klant en merk staat vaak onder druk. “Klanten zijn lui en lastig”, “klanten durven geen risico te nemen” maar vooral “klanten stimuleren creativiteit niet’”. Dat laatste wordt bevestigd door Ian Wharton, Global Creative Director van AKQA, die in de private sessie die we met hem hebben, praat over twee soorten ideeën.

Idee één is veilig en ligt in het verlengde van iets dat al een keer gedaan is. Een idee dat zich baseert op empirische data en als de campagne faalt kan er altijd gezegd worden: “Het werkte toen wel”. Idee twee is something that has never been done. Nieuw, innovatief en disruptive. Dit idee gaat daarom vaak gepaard met een gevoel van risico nemen. Ik hoef niemand te vertellen voor welk idee in 99% van de gevallen gekozen wordt.

Maar hoe het als adverteerder ook kan, leerde ik bij How purpose gets your mojo back. Een seminar met bureau Perfect Storm en sportkleding merk SKINS. Zij lanceerden een grootschalige campagne met voormalig Olympisch atleet Ben Johnson – die 24 uur na het behalen van Olympisch goud op de 100 meter sprint geschorst werd vanwege dopinggebruik – om awareness te creëren rondom dopinggebruik in de sportwereld. Niet veel later richtte het Internationaal Olympisch Comité een fonds op om de strijd tegen doping op te voeren en stortte daar 10 miljoen dollar in.

Ook ging SKINS de strijd aan met Blatter en de corruptie in de voetbalwereld door de eerste official non-sponsor van de FIFA te worden. Twee voorbeelden van hoe een merk zijn nek uit durft te steken voor iets waar het voor staat. Een adverteerder die juist voor dit idee kiest en niet het ‘veilige’ idee dat zovelen zouden kiezen.

Over een paar dagen stap ik weer het vliegtuig in met een hoop nieuwe kennis, inspiratie en ideeën. Maar bovenal met de belofte aan mijzelf en aan jullie, lieve reclamevrienden, dat ik die 99% in 0 ga veranderen.

Share and look smart:Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
2Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Google+
Google+
0

Dimitri

Dimitri is mede-oprichters van Pop the Campaign en werkzaam als creative lead in Amsterdam. Twitter: @D13M

You may also like...