De onstuitbare opmars van (video)contentbureaus

De reclamebranche is in de breedte al jaren onstuimig en wellicht altijd zo geweest. Klanten zijn minder afhankelijk van reclame (en daarmee van bureaus), zijn niet meer loyaal en schroeven ook nog eens de budgetten terug. Een groot deel van de bureaus zitten in zwaar weer.

Bureaus kijken hoopvol naar de toekomst. Er komt een tijd dat merken meer budget hebben, de economie weer aantrekt en klanten weer houden van hun reclamebureau. Toch? Wellicht, maar het grootste gevaar voor bureaus komt uit onverwachte hoek.

Schifting
De wereld van communicatie, marketing en reclame kent geen genade. Nieuwe startups, tools en platformen hebben het landschap veranderd. Slimme ondernemers zagen een gat in de markt met social media en doken vol overgave op webcare en communitymanagement. En niet zonder succes. Sociale bureaus zoals Social Embassy en Social Inc. kregen binnen afzienbare tijd statuur en prijken met jaloersmakende klantenportfolio’s.

Voor reclamebureaus was er (nog) geen vuiltje aan de lucht. Deze nieuwe bureaus waren (nog) geen concurrent en trokken, zoals verwacht bepaalde business (zoals communitymanagement voor merken en kleine social activaties) naar zich toe. De grote projecten (zoals commercials of videoproducties in dit geval) bleven in beheer bij het reclamebureau. En dat gaat veranderen.

De behoeften van de klant zijn veranderd. TV-commercials nemen steeds meer in populariteit af en klanten zoeken daarom naar manieren om hun budget slimmer en effectiever in te zetten. Branded (video) content is vaak het antwoord waar klanten naar op zoek zijn. Kijk maar eens naar je Facebook tijdlijn op een willekeurig moment. 90% daarvan zijn ‘leuke’ content/filmpjes. Een compilatie van katten die high-fives geven of een knuffel met een leeuw. Laat er geen twijfel over bestaan; we kijken allang niet meer uit naar TV-commercials zoals we dat vroeger deden. Deze zijn niet te vergelijken met hedendaagse YouTube producties en hebben amper impact online

Niet voor niets haakten veel bureaus in op deze trend. TBWA zette met Vidiboko een video unit op die goedkope(re) videoproducties kon produceren en opleveren. Ook Fitzroy zag de trend en startte hun eigen Branded Video unit op. Nieuwe branded contentbureaus als Ride en onlangs MADE FOR DIGITAL zagen het levenslicht, gesteund door sterke banden (resp. Social Embassy en MediaMonks) met andere bureaus. En juist voor deze nieuwe bureaus zou dit een heel interessant jaar kunnen worden. Zij hebben in beginne al drie voordelen:

  • Goedkoper
    Ze snappen als geen ander dat sommige klanten het beu zijn om aan de hoge fees en conceptkosten te voldoen. Veel van dit soort bureaus snijden de hele accountlaag uit het bureau, waardoor er sneller geschakeld en geld bespaard kan worden.
  • Sneller
    Doordat ze kleiner zijn én minder lagen in de organisatie hebben, zijn ze per definitie sneller. Ze beantwoorden vraagstukken pragmatischer. What you see is what you get. En klanten vinden dat verfrissend.
  • Ervaren
    Deze bureaus worden geleid door (ex-)reclamemensen. Professionals die snappen hoe bureaus werken. Daarom weten ze precies waar de kansen liggen en weten ze vaak de business langzaam, maar zeker (bottom up) naar zich toe te trekken.

Genoeg argumenten om eens naar je bureau en klanten te kijken. Langzaam maar zeker verschuift er steeds meer business van reclamebureaus naar branded contentbureaus. En op dit moment zijn er maar weinig reclamebureaus die zich echt weten te wapenen. Gezien de stormachtige technische ontwikkelingen en de veranderde sociale mediaconsumptie (van Facebook, Instagram en andere startups) zal er in de toekomst nóg meer behoefte zijn aan branded/social content ten faveure van commercials.

Hoe gaan jullie ermee om?

Share and look smart:Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Google+
Google+
0

Michael

Michael is mede-oprichter van Pop the Campaign en werkzaam als creative lead in Amsterdam. Twitter: @mkouwenhoven

You may also like...